Gode låneråd til sommerhusdrømmen

Sommerhuse i klitterne

Små prisfald på sommerhuse og udsigten til mulige rentefald kan gøre det lidt billigere at købe et sommerhus. Drømmer du om at drikke kaffe på terrassen foran dit eget sommerhus, får du her inspiration til valg af lån.

Jeg har mange gode barndomsminder fra min families sommerhus på et lille stykke land på min farmors fødegård ved Limfjorden. At komme væk fra hverdagen og tæt på vand og natur, hvor skuldrene lige sænker sig en tand. Den slags minder er jeg nok ikke ene om at have.

Det er nu blevet lidt lettere at komme i nærheden af at realisere drømmen om et sommerhus, da priserne er faldet en smule og renterne faldet til ro. Der er endda gode chancer for, at vi kommer til at opleve rentefald i år og næste år, hvis du spørger investorerne på de finansielle markeder. Samtidig stiger lønningerne hurtigere, hvilket giver lidt mere privatøkonomisk råderum efter den udhuling af købekraften vi har oplevet på det seneste fra en inflation, der mildest talt løb løbsk.

Afkast af gode minder

Overvejer du at købe sommerhus, er mit bedste råd at se det som en langsigtet beslutning, som du og din familie kan få glæde af i mange år fremover. Du bør købe et sommerhus snarere for at generere et afkast i form af gode minder end en mulig pengegevinst ved senere salg.

Selvfølgelig skal du også have god plads i husholdningsbudgettet, da der er en del faste udgifter på et sommerhus. Og vigtigst af alt skal du finansiere sommerhuskøbet på den måde, du har det bedst med i forhold til, hvilken renterisiko du har lyst til at løbe.

Vælg det lån du har det bedst med

Når du skal vælge, hvordan du vil finansiere dit køb af sommerhus, er valg af låntype en af de vigtigste beslutninger. Her skal du afklare med dig selv, hvor vigtigt tryghed om din fremtidige rente er for netop dig og din familie.

Har du det bedst med sikkerhed for, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, så er fast rente i 30 år nok en overvejelse værd. Vil du gerne spare lidt på renten her og nu, så kan du vælge et lån med variabel rente, hvor renten er lavere end på de fastforrentede lån. På den måde får du også hurtigere glæde af et potentielt rentefald, hvis du forventer, at et sådant kommer inden for kortere tid. Til gengæld er der omvendt risiko for, at renten kan stige fremover – også til et højere niveau end de op til 4-5%, du i øjeblikket skal betale for et fastforrentet lån.

Hvordan kan jeg finansiere drømmen om et sommerhus?

Der er mange gode muligheder for at finansiere sommerhuskøbet med et realkreditlån, hvor du kan låne op til 75% af sommerhusets værdi.

Fast rente

Her ved du, hvad renten er i al den tid, du har lånet. Du kan vælge imellem både 10-, 20- og 30-årige lån med fast rente, der giver den største rentetryghed. Samtidig falder kursen på lånet, hvis renterne skulle gå hen og stige, så du samtidigt får mulighed for at skære en luns af gælden, en såkaldt opkonvertering.

Variabel rente

Her ved du ikke, hvad renten vil være i al den tid, du har lånet. Vælger du et lån med variabel rente, kan du vælge imellem forskellige rentebindingsperioder. Du kan vælge den rente, der kan ændre sig oftest ved at vælge F-kort. Den får ny rente to gange om året. Du kan også binde renten i lidt længere, fx i tre eller fem år med et F3- eller F5-lån.

I mange år var disse lån de billigste, da man optog lånet, som det i øvrigt også er tilfældet nu. Men siden 2022 er renterne steget markant, hvilket har gjort, at et variabelt forrentet lån optaget i fx 2021 nu er dyrere end, hvis valget dengang var faldet på et lån med fast rente. Den risiko skal du som sommerhuskøber kunne leve med.

Dit lån skal passe ind i din samlede økonomi

Det vigtigste, når du vælger lån er, at det passer med din husholdnings samlede økonomi. Der er for de flestes vedkommende også et lån i helårsboligen at tage højde for. Er dit lån i helårsboligen med en fast lav rente, kan du tale med din rådgiver om muligheden for at ændre lånet, for eksempel ved en opkonvertering, hvor du måske kan barbere en luns af gælden.

Derfor skal valget af lån i sommerhuset ses som en del af en større plan for din privatøkonomi, både hvad angår rentesikring og i særdeleshed også i forhold til, om det giver mening for dig at afdrage eller have afdragsfrihed på dit sommerhuslån.

Sune Malthe_Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 5 min

Gode råd til dig, der drømmer om at købe sommerhus

Drømmer du om at kunne nyde foråret og sommeren i dit eget sommerhus, får du her inspiration til valg af lån i en omskiftelig tid med toldkrig og stor geopolitisk usikkerhed.
Totalkredit | 5 min

Renteudsigten for april

Hver måned udkommer Renteudsigten, som chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard forfatter ud fra, hvordan rentemarkedet har bevæget sig den seneste måned – og hvad investorerne på de finansielle markeder forventer for den kommende tid. Renteudsigten fungerer som en slags vejrudsigt, som selvfølgelig altid skal tages med et gran salt.
Totalkredit | 5 min

Chefanalytikerens klumme: Et forsvar for fast rente

Denne klumme er skrevet af chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard. Her giver han dig en status på, hvordan bolig- og rentemarkedet ser ud lige nu.