Laveste F1-rente siden 2022 – men rentestigninger til F3 og F5
![villavej](/siteassets/billeder-totalkredit/huse-vej-totalkredit--size-ArticleHero--version-20240109120625.jpg)
Boligejere med F1-lån kan se frem til den laveste rente siden oktober 2022, hvor F1-renten var 1,86%. Boligejere med F3- og F5-lån, der hidtil har været skærmet fra den nye rentevirkelighed siden inflationskrisens begyndelse i 2022, skal dog vænne sig til højere renter.
Boligejere med F1-lån kan se frem til en årlig besparelse på renteudgifterne på 8.700 kr. efter skat pr lånte million kroner, men der omvendt vanker en årlig ekstra renteregning til boligejere med F3- og F5-lån henholdsvis 13.400 kr. og 20.100 kr. pr. lånte million kroner. Sidstnævnte kan dog trøste sig med at have haft meget lave renter i en årrække, hvor F1-lånerne har betalt op til næste 4% i rente.
F1-, F3- og F5-renterne er dog stort set ens, og tages bidragsbetalingerne med i billedet, hvor bidragssatsen på F1 er højest, så er F5-lånet faktisk billigst i kroner og øre hver måned. Et F5-lån på 1 million kroner koster årligt 2.200 kroner mindre i renter og bidrag efter skat, end et F1-lån.
Det er derfor ikke svært for Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit, at udråbe vinderen af billigste flekslån over de seneste 5 år.
”Det er boligejeren med F5-lånet, der har trukket det længste strå, hvis du sammenligner med en boligejer med F1-lån i samme periode. Og F5 vil altså fortsætte som billigst i minimum et år mere, indtil F1 igen skal have ny rente, der måske, måske ikke, bliver lav nok til at kompensere for en højere bidragssats”.
Husk at ændre rentebetalinger på skat.dk
Renter kan som bekendt trækkes fra i skattebetalingerne, så det er vigtigt at huske at opdatere renteudgifterne på skat.dk, når der er ændringer.
”Skal du betale mere i F3- eller F5-rente, så får du et højere rentefradrag for 2025. Retter du til i forskudsopgørelsen betyder det, at du vil få udbetalt mere i løn – hvilket giver lidt mere luft i budgettet, og dermed betaler for en del af de højere renter. Hvis du ikke ændrer noget, får du overskydende skat tilbage i 2026 - men du "låner" dermed penge til staten til en lav rente”, siger Sune Malthe-Thagaard.
Skal du betale mindre i F1-rente, skal du også justere på skat.dk - ellers udbetales for meget løn, fordi rentefradraget bliver beregnet for højt, og du ender med en træls skatteregning i 2026.
Besejret inflation giver lavere renter
Renterne har været igennem en rutsjebanetur de seneste år, hvor inflationskrisen i 2022 gjorde nødvendigt at hæve renterne.
”Boligejere med F3- og F5-lån har sidst fået fastsat deres renter for 3 eller 5 år siden, og har dermed kunnet leve i en anden rentevirkelighed end de boligejere, der har fået renter fastsat fra 2022 og frem. Men det er slut nu for denne gruppe. De får dog en lavere rente, end de ville have fået, hvis deres renter var blevet fastsat for 1-2 år siden, hvor renterne var helt oppe på 3,5% til tider”, siger Sune Malthe-Thagaard.