Renteudsigten for februar

Billeder lejligheder og brosten

Hver måned udkommer Renteudsigten, som chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard forfatter, ud fra hvordan rentemarkedet har bevæget sig den seneste måned – og hvad investorerne på de finansielle markeder forventer for den kommende tid. Renteudsigten fungerer som en slags vejrudsigt, som selvfølgelig altid skal tages med et gran salt.

Renteudviklingen siden sidst

imagesewun.png

Note: F-kort-renten er ekskl. rentetillæg. Rentetillæggene varierer med mellem 0,30 og 0,64 procentpoint.

Renterne har udviklet sig omtrent fladt i løbet af januar for 3- og 6-månedersrenterne, men er senest faldet en smule. Samme udvikling er set for de 2-årige statsrenter, mens de 10-årige statsrenter har svinget en del i januar, men er samlet faldet en smule tilbage efter den mærkbare stigning i december. Den seneste tids fald har været drevet af de amerikanske rentefald.

Indsættelsen af Donald Trump som ny præsident i USA satte nyhedsdagsordenen i januar, men de finansielle markeder har egentlig set forholdsvis meget igennem Trumps ofte hårde retorik i de seneste uger. Retorikken blev dog omsat til konkret politik med told på 10% på kinesiske varer og 25% told på varer fra Mexico og Canada – der dog sidenhen blev suspenderet indtil marts. Udmeldingerne fik kortvarigt aktiemarkederne verden over i rødt, og det fik fx også de europæiske renter ned. 

"Donald Trump har allerede vist, hvor uforudsigelig han er, og det skaber stor usikkerhed”.

Sune Malthe-Thagaard

Donald Trumps handelspoltik har potentiale til at svække europæisk vækst, der i 4. kvartal 2024 stod bomstille. Den Europæiske Centralbank nedsatte renten 30. januar, fordi netop væksten er svag i eurozonen, og samtidig forventer centralbanken, at inflationen er godt på vej til at være tæmmet. Der er derfor mindre behov for at have foden på bremsen. Selv efter rentesænkning er renterne så høje, at de fortsat dæmper væksten og inflationen. Derfor forventes yderligere rentenedsættelser i den kommende tid, og en stor handelskrig mellem USA og Europa vil give behov for, at rentepolitikken lempes endnu hurtigere, hvis Trump også gør alvor af retorikken mod Europa.

De højere renter pressede kursen på 4%-lånet ned under 100 og genåbende derfor for nye lånetilbud i løbet af januar. Men Trumps toldtrusler fik presset kursen op igen, så 4%-lånet kom over 100 igen og lukkede for lånetilbud. Kursen på 3,5%-lånet er fortsat på et niveau, der gør, at konverteringer af 5%-lån er blevet mindre attraktivt. Der skal derfor et yderligere rentefald til, før kursen på 3,5%-lånet kommer op på et niveau, som kan få flere boligejere til at nedkonvertere. 

F3- og F5-renten er omtrent uændret siden nytår, mens F-kort-renten faldt 1,2 procentpoint, da lånet fik ny rente fra 1. januar. Renten vil ændre sig igen 1. juli. Nedsættelsen af renterne i Den Europæiske Centralbank sidst i januar smitter generelt også af på nogle renter på banklån og indlån.

Hvad er investorernes renteforventninger udtryk for?

De renteforventninger, der omtales i RenteUdsigten, er ikke en renteprognose fra Totalkredit. Der er derimod tale om renteprognoser blandt de investorer, der handler på de finansielle markeder. De forsøger nemlig at forudsige, hvordan renterne vil udvikle sig i fremtiden, fordi det har afgørende betydning for, hvilken rente de vil have i dag, når de køber fx de realkreditobligationer, der finansierer danskerne realkreditlån.

Investorernes renteprognoser er med andre ord deres bedste bud på, hvor renten er på vej hen. Alle prognoser er i sagens natur meget usikre, og de er baseret på de økonomiske nøgletal, der er tilgængelige, og vurderinger af vekselvirkninger mellem udviklingen i samfundsøkonomien, inflation og finansielle markeder. Derfor vil renteforventningerne ændre sig løbende, når der er ny information om fx inflation eller antallet af folk i arbejde.

Renteudviklingen den kommende tid

imageyimsr.png

Investorerne på de finansielle markeder forventer, at den amerikanske centralbank sætter renten ned med yderligere 0,25 procentpoint frem til sommer og måske med 0,25 procentpoint mere inden nytår. Det er omtrent det samme som for en måned siden og skal formentlig ses i lyset af en form for afventende tilgang til, hvordan Donald Trumps faktiske politik samlet set vil påvirke amerikansk vækst og inflation. Hans handelspolitiske konfrontationskurs vil formentlig svække amerikansk vækst og inflation, mens hans finanspolitik og immigrationspolitik formentlig vil virke inflationsskabende. En vent og se-tilgang virker derfor fornuftig, da amerikansk økonomi ikke har et behov her og nu for at få hjælp af lavere renter til at sætte gang i væksten.

Den Europæiske Centralbank forventes at sætte renterne ned tre gange 0,25 procentpoint mere frem til nytår. Frygten for, at Donald Trump snart begynder en handelskrig mod Europa og dermed svække europæisk vækst, spiller en stor rolle, da det taler for ikke at være for langsommelig med at få renterne ned på et niveau, der ikke længere bremser en i forvejen svag europæisk vækst.

"Starter Trump en langvarig handelskrig mod Europa, vil det svække den i forvejen svage økonomiske vækst og give lavere boligrenter.”

Sune Malthe-Thagaard

Uforudsigeligheden er større end normalt med Trump i Det Hvide Hus. Men vi er stadig tidligt i Trumps præsidentperiode, så den samlede politik er først ved at blive rullet ud. Derfor kan Trump ikke umiddelbart aflæses af de økonomiske nøgletal. Når Trumps ageren bliver mere konkret, er der derfor grundlag for, at investorernes forventninger til fremtiden kan skifte ganske betydeligt. Enten hvis det viser sig, at Trump rent faktisk mener sin politik bogstaveligt og vil gennemføre den, koste hvad det vil, eller hvis implementeringen af hans valgprogram bliver mere afdæmpet, eller hvis hans handelskrige bliver kortvarige for at opnå andre politiske mål over for USA’s samhandelspartnere. 

Renteforventninger skal ikke styre lånevalg

Du skal ikke vælge typen af realkreditlån på baggrund af renteforventninger, da forventninger netop er meget usikre. Der er ingen, som kan forudsige renterne for hele den periode, som dit lån løber over.

Når du vælger lån, bør du derfor tænke nøje over:

  • hvor meget renterisiko du har lyst til
  • hvor meget luft du har i din privatøkonomi
  • hvor længe du forventer at bo i din bolig

Renteforventningerne kan du bruge til at blive klogere på, hvad der sker i verdensøkonomien, og hvad det kan komme til at betyde for dit boliglån. Det kan du tage med i dine overvejelser, men prognoser bør ikke styre, hvilket lån du vælger.

Sune Malthe_Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

DISCLAIMER

Denne renteudsigt er udarbejdet af Totalkredit A/S A/S. Totalkredit A/S er et dansk realkreditinstitut, der er under tilsyn af Finanstilsynet, og som indgår i Nykredit-koncernen.

Denne renteudsigt er udarbejdet af Totalkredit A/S til orientering for de personer/virksomheder, som Totalkredit A/S har udleveret renteudsigten til. Renteudsigten er baseret på informationer som Totalkredit A/S finder pålidelige og er et øjebliksbillede, der hurtigt kan ændre sig. Totalkredit A/S påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i renteudsigten. Totalkredit A/S påtager sig intet ansvar for dispositioner foretaget på baggrund af oplysninger i renteudsigten og ingen modtager må støtte sig til denne renteudsigt med henblik på at foretage investerings- og/eller lånebeslutninger.

Renteudsigten kan ikke anvendes som et tilbud eller opfordring til at købe eller sælge obligationer eller optage realkreditlån, ligesom det ikke er en anbefaling om at købe eller sælge specifikke realkreditobligationer eller optage realkreditlån i det hele taget. Oplysninger, der fremgår i renteudsigten, er blevet tilvirket uden hensyntagen til obligationsinvestorers/låntageres finansielle situation.

Ansvarshavende redaktør: Sune Malthe-Thagaard

Relaterede Artikler

Totalkredit | 5 min

Laveste F1-rente siden 2022 – men rentestigninger til F3 og F5

Boligejere med F1-lån kan se frem til den laveste rente siden oktober 2022, hvor F1-renten var 1,86%. Boligejere med F3- og F5-lån, der hidtil har været skærmet fra den nye rentevirkelighed siden inflationskrisens begyndelse i 2022, skal dog vænne sig til højere renter.
Totalkredit | 3 min

2024 bød på laveste antal lånetilbud nogensinde

Der er aldrig blevet givet færre lånetilbud end i 2024. Det viser nye tal for december fra Finans Danmark. Tallet for december endte på 13.048 lånetilbud, og samlet blev der i 2024 givet 157.625 lånetilbud.
Totalkredit | 3 min

Nu får over 900.000 boligejere endnu flere KundeKroner og dermed billigere realkreditlån

Alle private boligejere med et lån i Totalkredit får rabat på deres bidragsbetaling. Vi kalder rabatten for KundeKroner, og dem har boligejere i Totalkredits 41 samarbejdende pengeinstitutter fået hvert år siden 2017. I år er ingen undtagelse – snarere tværtimod!