Renteudsigten

Hvid bolig i mørket med lys i vinduerne

Følg med i renteudviklingen og investorernes forventninger til renterne på de finansielle markeder.

RenteUdsigten for oktober

Renterne på de finansielle markeder har taget endnu et dyk i løbet af september, især på statsobligationer med 2 års løbetid, der nu ligger på det laveste niveau siden slutningen af 2022. Rentefaldet er drevet af, at europæiske inflation er faldet lidt hurtigere end forventet, og at erhvervslivet ser mere sort på fremtiden. Samtidig har chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, indikeret, at centralbanken vil sætte renten ned allerede ved mødet her i oktober, hvilket er hurtigere end investorerne tidligere har forventet.

Den Europæiske Centralbank leverede endnu en rentenedsættelse på 0,25 procentpoint i september, hvilket var ventet af investorerne. Der var derfor ikke den store effekt på renterne herfra. I USA satte centralbanken renten ned 0,5 procentpoint, hvilket var i den høje ende af forventningerne. Samtidig lagde centralbankchefen en dæmper på forventningen til fremtidige rentenedsættelser, hvilket holdt igen på investorernes iver og begrænsede markedseffekten af den store rentenedsættelse.

Renterne er faldet, fordi investorerne på de finansielle markeder forventer, at centralbankerne i USA og Europa vil sætte renten hurtigere ned end for en måned siden.

Sune Malthe-Thagaard

Renteudviklingen gør, at boliglån med fast rente på 4% har været over kurs 100 og dermed har været lukket for tilbud et par dage. Kursen ligger på en knivsæg, så selv små renteændringer kan få lånet til at åbne eller lukke i den kommende tid. Der skal stadig lidt mere til, at der vil komme gang i en større konverteringsbølge af 5%-lånene, men boligejernes interesse bør være stigende.

F3- og F5-renten er faldet til 2,2%-2,3%. F-kort-renten står til at falde yderligere fra nytår med over 1 procentpoint, hvis investorerne får ret i deres forventninger til centralbankernes rentelempelser.

Hvad er investorernes renteforventninger udtryk for?

De renteforventninger, der omtales i RenteUdsigten, er ikke en renteprognose fra Totalkredit. Der er derimod tale om renteprognoser blandt de investorer, der handler på de finansielle markeder. De forsøger nemlig at forudsige, hvordan renterne vil udvikle sig i fremtiden, fordi det har afgørende betydning for, hvilken rente de vil have i dag, når de køber fx de realkreditobligationer, der finansierer danskerne realkreditlån.

Investorernes renteprognoser er med andre ord deres bedste bud på, hvor renten er på vej hen. Alle prognoser er i sagens natur meget usikre, og de er baseret på de økonomiske nøgletal, der er tilgængelige, og vurderinger af vekselvirkninger mellem udviklingen i samfundsøkonomien, inflation og finansielle markeder. Derfor vil renteforventningerne ændre sig løbende, når der er ny information om fx inflation eller antallet af folk i arbejde.

Renteudviklingen den kommende tid

Investorerne forventer nu, at den amerikanske centralbank sætter renten ned med yderligere 1,75 procentpoint frem til oktober næste år. Det er mere end for en måned siden, og er en af de vigtigste drivkræfter bag rentefaldet. Fokus vil være på udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked, der på det seneste har vist afkøling.

Den Europæiske Centralbank forventes også at sætte renterne ned hurtigere end for en måned siden. Her forventer investorerne på de finansielle markeder, at renten nedsættes med lidt over 1,5 procentpoint frem til oktober. Her er det afgørende, at vi ser en fortsat afdæmpningen i lønvæksten, da serviceinflationen i euroområdet stadig er for høj. I den del af økonomien, der har med serviceydelser at gøre, betyder udviklingen i lønomkostninger nemlig meget.

Der er stor usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien, og især udfaldet af det amerikanske valg og udviklingen i Mellemøsten kan skubbe til renterne.

Sune Malthe-Thagaard

Usikkerheden for udviklingen i økonomien er stadig høj, da de seneste års corona- og inflationskrise har givet gevaldige skvulp til vores samfund. Investorernes forventninger til fremtiden kan derfor let skifte retning igen-igen, og det vil påvirke danskernes boligrenter. Især er udviklingen i Mellemøsten og udfaldet af det amerikanske valg vigtig at holde øje med i den kommende måned.

Renteforventninger skal ikke styre lånevalg

Du skal ikke vælge typen af realkreditlån på baggrund af renteforventninger, da forventninger netop er meget usikre. Der er ingen, som kan forudsige renterne for hele den periode, som dit lån løber over.

Når du vælger lån, bør du derfor tænke nøje over:

  • hvor meget renterisiko du har lyst til
  • hvor meget luft du har i din privatøkonomi
  • hvor længe du forventer at bo i din bolig.

Renteforventningerne kan du bruge til at blive klogere på, hvad der sker i verdensøkonomien, og hvad det kan komme til at betyde for dit boliglån. Det kan du tage med i dine overvejelser, men prognoser bør ikke styre, hvilket lån du vælger.

Sune Malthe_Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Totalkredit | 4 min

18.000 boligejere med F-kort-lån får nyt rentetillæg næste år

Der er 18.000 boligejere i Totalkredit, der skal have refinansieret obligationen bag deres F-kort-lån 1. januar 2025. Derfor får de nyt rentetillæg fra næste år. Er du en af dem, er dit nuværende rentetillæg på enten 0,32% og 0,45%, og vi forventer, at det stiger til 0,5%, når obligationerne igen skal sælges på auktion til investorer på de finansielle markeder. Det betyder, at lånet alt andet lige bliver lidt dyrere til næste år.
Totalkredit | 4 min

12.500 med F3- og F5-lån skal betale en højere rente næste år

Er du en af de 12.500 boligejere i Totalkredit, der skal have ny rente på dit Tilpasningslån fra 1. januar 2025, er der god grund til at læse med her.
Totalkredit | 3 min

Tænk lånet til forældrekøbet sammen med din økonomi

Markedet for ejerlejligheder har klaret overgangen til det nye boligskattesystem overraskende godt med et prisniveau, der ligger omkring den top, vi så efter coronakrisen. Der er dog stadig et lidt større udvalg af lejligheder i de fire største byer end tidligere. Få her et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal finansiere et forældrekøb.